خواص روغن زیتون
خواص روغن زیتون از میوه درخت زیتون به دست میآید. درخت زیتون نخستین بار در کرانههای دریای مدیترانه پرورش داده شد. روغن زیتون مرغوب را با فشردن میوه زیتون به دست میآورند که دارای مقدار زیادی چربی سیرنشدهاست.
روغن به وسیلهٔ خرد کردن کامل زیتون و جدا کردن روغن به وسیلهٔ روشهای مکانیکی یا شیمیایی تولید میشود. در قدیم از روغن زیتون به عنوان سوخت چراغهای روغنی نیز استفاده میکردهاند.امروزه این روغن در آشپزی، تولید لوازم آرایش، تولید دارو و صابون کاربردهای گوناگون دارد.روغن زیتون در سراسر جهان به کار برده میشود. بیشترین مصرف آن در کشورهای پیرامون مدیترانه است.
روغن زیتون به سلطان روغن های گیاهی معروف است و قدمت آن به هزاران هزار سال می رسد.مصرف زیتون در روز از بروز بسیاری از مشکلات جسمی جلوگیری می کند.
طرز تهیه روغن زیتون
امروزه میوه زیتون را تکههای ریز میکنند و از آن خمیری به دست میآورند. این خمیر را با آب مخلوط نموده و داخل دستگاه سانتریفیوژ میریزند. در این دستگاه ضمن چرخش، روغن زیتون از بقیه مواد جدا میشود.
خواص روغن زیتون
روغن زیتون از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
نوعی آنتی اکسیدان در روغن زیتون وجود دارد که ازسلول های قرمز خون محافظت می کند.
روغن زیتون تنها روغنی است که معده می تواند بسیار خوب آن را تحمل کند. روغن زیتون عملکرد محافظتی برای معده داشته واز زخم و التهاب آن محافظت می کند.
مصرف روغن زیتون میزان قندخون و انسولین را متعادل می کند.
مصرف روغن زیتون از بروز یبوست به خصوص در روده های آسیب دیده جلوگیری می کند.
روغن زیتون که دارای چربی های غیر اشباع می باشد می تواند خطر ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.
خواص روغن زیتون سبب کاهش چشمگیر کلسترول و افزایش آنتی اکسیدان های خون می شود.
چربی های موجود در روغن زیتون از بدن در برابر بیماری دیابت نوع دوم، محافظت می کنند.
فوائد خوردن روغن زیتون ناشتا
روغن زیتون یکی از مفیدترین روغن هایی است که ما در کنار غذا های مختلف آن را استفاده می کنیم.روغن زیتون اگر قبل از صبحانه میل شود، طراوت و زیبایی را به پوست می بخشد، این روغن هنگام ناشتا باعث می شود روده ها چرب و غذا به سادگی به سمت معده حرکت کند. همچنین خواص روغن زیتون برای پاکسازی کبد بسیار عالی است و کبد سالم باعث روشن شدن رنگ پوست خواهد شد. مصرف یک قاشق سوپخوری روغن زیتون قبل از صبحانه می تواند عملکرد کبد و کیسه صفرا را بهبود بخشد.
برای اینکار میتوان روغن زیتون را با آبلیمو مخلوط و میل کرد تا بوی آن شمارا ناراحت نکند.
چاقی صورت با روغن زیتون
در این روش با استفاده از یک ترکیب مفید می توانید صورتتان را حجیم تر و زیباتر کنید.نکته ایی که باید به آن توجه داشت این است که هر چه صورت چرب تر باشد پر تر به نظر می سرد. در صورتی که پوست چربی مورد نظر را تولید نکند صورت لاغر می شود. پوست تا حدی چربی تولید می کند ولی استفاده از روغن زیتون روی پوست می توانداین عملکرد را بهبود ببخشد.
روغن زیتون به عنوان یک آنتی اکسیدان محسوب می شود که از تولید رادیکال های آزاد جلوگیری می کند و در نتیجه سبب پیشگیری از پیری زودرس می شود.
تاثیرخواص روغن زیتون بر تقویت مو
روغن زیتون خواص مختلفی برای مو دارد امروزه از آن در ساخت بسیاری از شامپوها،روغن های حمام، لوسیون ها،صابون ها،روغن های ماساژ و روغن های ناخن و حتی برای درمان بیماری های ناخن از روغن زیتون استفاده می شود همچنین می توان از روغن زیتون برای تقویت ریشه مو استفاده نمود و برای این کار روغن زیتون را در سر بریزید و مالش دهید.
روغن زیتون حاوی مقادیر بالای ویتامین های آ، ای و آنتی اکسیدان می باشد که باعث می شود که موها نرم و شفاف شوند.
بهبود زخم توسط خواص روغن زیتون
ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در روغن زیتون با کمک به سلول های پوستی در بازسازی ، زخم ها را محو کنند.
به سادگی روغن زیتون را روی زخم ها ماساژ دهید یا آن را با فشار آب لیمو مخلوط کنید تا مناطقی که به دلیل فشار خون بالا در آن پوست تیره شده است به دلیل جای زخم، درمان شود.
مصرف روغن زیتون در بارداری و شیردهی
خواص روغن زیتون در دوران بارداری سبب رشد بیشتر نوزاد می شود.رشد نوزادانی که مادران آنها روغن زیتون مصرف می کنند، از نظر قد و وزن و رفتارهای روان شناختی بهتر است. ویتامین E موجود در روغن زیتون به رشد نوزاد کمک می کند و شیر مادر را افزایش می دهد.
تولید و مصرف روغن زیتون
سه کشور عمده تولیدکننده روغن زیتون در جهان، اسپانیا، ایتالیاو یونان هستند. اسپانیا حدود ۳۰٪ از روغن زیتون جهان را تولید میکند. استرالیا در حال حاضر به تولید مقدار قابل توجهی از روغن زیتون مشغول است. از استرالیا روغن زیتون به آسیا،اروپا و ایالات متحده صادر میشود.
باغهای زیتون در آریزونا، کالیفرنیا و تگزاس نیز به تولید روغن زیتون روی آوردهاند. واژه (USA) بر روی قفسههای بازار مواد غذایی در کنار دریای مدیترانه در سالهای اخیر دیده میشود.
درجه بندی های تجاری روغن زیتون
*روغن زیتون بکر*
روغن زیتونی که تنها توسط فرایندهای فیزیکی استخراج شده و هیچ نوع فرایند شیمیایی بر روی آن صورت نگرفتهاست.
*روغن زیتون تصفیه شده*
این نوعذ روغن با استفاده از فرایندهای شیمیایی تصفیه شده و مقدار اسید چرب آزاد آن کاهش یافتهاست. و در مقایسه با روغن زیتون بکر از ارزش تجاری کمتری برخوردار میباشد.
*روغن تفاله زیتون *
این روغن با استفاده از استخراج حلالی روغن موجود درگوشت میوه زیتون به وسیله هگزان به دست میآید.
نحوه ی استفاده از روغن زیتون درآشپزی
به جای استفاده ازروغن های معمولی برای پخت و پز سبزیجات از روغن زیتون استفاده کنید. بسته به اینکه چه مقدار سبزیجات خرد شده دارید، از ½ قاشق غذاخوری الی ۱ قاشق غذاخوری روغن برای پخت و پز سبزیجات استفاده کنید.
سبزیجات را در یک کیسه یا کاسه، مدتی در روغن زیتون بخوابانید.
می توانیدگوشت مرغ، ماهی و یا گوشت گاو نیز به سبزیجاتتان اضافه کنید و بپزید.
مواد غذاییتان را در روغن زیتون بخوابانید و اجازه دهید حدود 1 ساعت روغن به خورد مواد برود.
انواع سس هارا توسط روغن زیتون در منزل خود درست کنید.
تشخیص اصل و تقلبی بودن روغن زیتون
به دلیل خواص روغن زیتون،میزان مصرف آن بالاست درنتیجه برای اطمینان از اصل بودن روغن مصرفی خود میتوان از یک آزمایش بسیار ساده کمک گرفت:به این صورت که روغن زیتون را مدتی در یخچال قراردهید؛ اگر حالت سفت شدن یا یخ زدگی دانههای روغن در آن دیده شد، روغن اصل و خالص است.
برای اطمینان هنگام خرید محصول به نکات زیر توجه کنید:
روغن زیتون اصل باید بوی میوه تازه بدهد.
زیتون اصل باید در دهان ایجاد چربی نکند؛ و تلخی آن بعد از مدت کوتاهی از بین برود.
رنگ زرد یا سبز مایل به زرد دارد.
روغن تفاله ی زیتون که دارای مضرات زیاد و فاکتورهای سرطانزاست و در ایران ممنوعیت مصرف خوراکی دارد که یکی از راه های تشخیص آن، خواندن اطلاعات روی بستهبندی روغن زیتون است که Pomace oil بر روی آن قید میشود.
در ادامه برخی محصولات روغن زیتون موجود در پارلاک مارکت را بررسی میکنیم.
روغن زیتون کریستال با ترکیبات روغن تصفیه شده تولید شده است. می توانید از آن در همه غذاهای سرد و گرم ، سیب زمینی سرخ کرده و شیرینی استفاده کنید.